ALE CIACHO ! Bezglutenowy biszkopt - idealna baza do wszystkich tortów - fitness Tychy - Warsztat formy

Nawigacja



ALE CIACHO ! Bezglutenowy biszkopt - idealna baza do wszystkich tortów

SKŁADNIKI

5 jajek kurzych lub 17 jajeczek przepiórczych

 3/4 szklanki ksylitolu

 3/4 szklanki mąki kukurydzianej

 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

 

INSTRUKCJE

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 st C
  2. Białka oddzielić do żółtek - w przypadku rozdzielania jajek przepiórczych jest to dość pracochłonne i niełatwe ponieważ maleńkie skorupki są bardzo twarde i trzeba pomóc sobie nożem
  3. Białka ubić na sztywną pianę do której łyżka po łyżce należy dodawać cukier nie przerywając ubijania
  4. Następnie dodać żółtka, jedno po drugim - dalej miksować na średnich obrotach
  5. Na końcu dodać wymieszane mąki w dwóch porcjach, najlepiej zrobić to przy pomocy szpatułki delikatnie mieszając do połączenia się składników
  6. Dno formy (23 cm średnicy) wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować, ciasto wylać do formy, wyrównać wierzch, wstawić do piekarnika
  7. Biszkopt pieczemy przez około 35 minut lub do tzw. suchego patyczka
  8. Po upieczeniu wyjmujemy biszkopt z piekarnika, upuszczamy na podłogę z wysokości koło 60 cm (w formie), odstawiamy do wystudzenia
  9. Kiedy biszkopt jest już zimny odkrawamy brzegi, wyjmujemy biszkopt z formy, przekrawamy na 2 lub 3 blaty, to zależy jaki tort chcecie przygotować 

Smacznego!

 

Magdalena Kołton poleca

skala trudności: ***/*** 

 
Powrót do listy

W celu uczynienia strony internetowej bardziej użyteczną i funkcjonalną, używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na ich stosowanie. Dowiedz się więcej lub zmień ustawienia plików cookies.
multi sport ok system OBSŁUGUJEMY KARTY
Projekt i realizacja: strony www katowice