ALE CIACHO ! - tarta jaglana z owocami - fitness Tychy - Warsztat formy

Nawigacja



ALE CIACHO ! - tarta jaglana z owocami

Jaglana tarta z owocami 

 

Spód: 

szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 

5 łyżek mąki kukurydzianej 

2 łyżki oleju 

1 jajko 

1 banan 

1 łyżeczka ekologicznego proszku do pieczenia 

 

Krem: 

1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej 

3 szklanki mleka roślinnego ł

1 łyżka masła lub oleju kokosowego 

sok z cytrynyą

dowolne owoce (np. maliny i ananas) 

 

Wykonanie:

Najpierw przygotowujemy spód tarty. Ugotowaną kaszę jaglaną blendujemy. Dodajemy mąkę, jajko, proszek do pieczenia, olej, rozgniecionego banana i wyrabiamy ciasto. Powinniśmy uzyskać z ciasta kulę. Jeśli ciasto jest za rzadkie, dodajemy łyżkę mąki. 

Wyklejamy nim foremkę do tarty, wyklejając również brzegi. 

Pieczemy 35 minut w temperaturze 180?C. 

 

Gdy spód tarty znajduje się w piekarniku, możemy przygotować krem: Gotujemy mleko, wsypujemy wypłukaną dwa razy gorącą wodą kaszę jaglaną, masło lub olej i ok. łyżki soku z cytryny. Gotujemy, aż kasza wchłonie niemal całe mleko. Blendujemy krem i wylewamy go na wystudzony spód. 

Układamy owoce, lekko je wciskając. Zostawiamy do wystudzenia i chowamy do lodówki na co najmniej godzinę.

 

Skala trudności : */***

SMACZNEGO !

Powrót do listy

W celu uczynienia strony internetowej bardziej użyteczną i funkcjonalną, używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na ich stosowanie. Dowiedz się więcej lub zmień ustawienia plików cookies.
multi sport ok system OBSŁUGUJEMY KARTY
Projekt i realizacja: strony www katowice